már
11

Leves: Hansági gulyásleves

Hozzávalók: 40 dkg marhahús (lapocka), 1 nagyobb répa, gyökér, karalábé, 2 krumpli, fél zacskó csigatészta, 5 marék borsó, 1 hagyma,  1 teáskanál bors,  1 evőkanál delikát, só.
Elkészítés: A marhahúst megmosom, lehártyázom, összevágom kis kockákra, majd áztatom negyed órát, végül többször átmosom. Felteszem, és magában főzöm kb. 1.5 órát.
Közben a zöldségeket megpucolom, és nagyon vékony hasábokra vágom (mint egy vastagabb fogpiszkáló:) Közben figyeljük a húst, ha forrni kezd, folyamatosan habozzuk le, hogy a leves szép tiszta maradjon. Ha ezzel kész vagyok, adjuk hozzá a zöldségeket, a fűszereket, és a hagymát egyben. Főzzük még kb. fél órát, és ha már a hús és a zöldségek is megpuhultak, tegyük bele a kockára vágott krumplit és a tésztát.

Főétel: Libacombok hagymás krumplival és almás párolt vöröskáposztával

Hozzávalók: 5 libacomb (alsó és felső), 2 fej fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 10 db krumpli, bors, só, olaj, 1 fej vöröskáposzta, cukor, köménymag, babérlevél, 2 alma.
Elkészítés: A libacombokat alaposan megtisztítjuk, megmossuk, és befűszerezzük borssal, sóval, fokhagymagerezdekkel, és így olajban pácoljuk 2 napig. A főzés napján még újrafűszerezhetjük és kevés olajjal és vízzel felöntve tepsiben, alufóliával lefedve sütjük úgy 3 órát. (160 fokon)
Közben elkészítjük a köreteket. A káposztát megmossuk, felcsíkozzuk. Lábasban cukrot karamellizálunk, majd olajat öntünk hozzá és 2 fej fél karikára vágott hagymát pirítunk rajta. Ekkor dobjunk még rá 3 csipet köménymagot és néhány babérlevelet. Utána hozzáadjuk az előre besózott káposztát, kis vizet öntünk alá, és néha megkevergetve, fedő alatt pároljuk, úgy fél órát. Mikor már majdnem kész, éppen hogy roppan, hozzá adjuk a két gerezdekre vágott, meghámozott almát.
A krumplit megpucolom, kockákra vágom, és olajba forgatom két fej felkarikázott hagymával. Sózom, borsozom, szétnyomott fokhagymát is tehetünk rá, és így megsütöm.
Közben figyeljük a libacombokat, nehogy leégjenek, ha szükséges öntsünk még alá vizet. Mikor már elég puha a hús, vegyük le az alufóliát róla és süssük így még 20 percig, hogy a bőre jó ropogós legyen! Feltálalhatunk mellé tejfölt és a kisült szaftját is.

Desszert: Meggyes lepény, ahogy Mamámtól tanultam

Hozzávalók: 1 nagy doboz tejföl, 30 dkg cukor, 40 dkg liszt, 1 sütőpor, magozott meggy, Rama, 4 tojás.
Elkészítés: A tepsit kivajazom. A lisztet a sütőporral elkeverem, ekkor rakhatunk hozzá egy kis fahéjat is, ízlés szerint. A tojásokat a cukorral habverővel habosra felverem, ha vaníliásan szeretjük, vaníliás cukrot  is keverhetünk a cukorhoz. Ha kész, apránként hozzáadjuk a tejfölt és a sütőporos lisztet, és jó alaposan összedolgozzuk. A masszát a tepsibe öntjük, és az előzőleg jól kicsöpögtetett meggyet a tetején eloszlatjuk. Kb. 3/4 óra alatt készre sütjük (150 fokon)
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, de én ezen az estén meggyes és vaníliás pudinggal tálaltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdjobbra.blog.hu/api/trackback/id/tr91832659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása